Voorschot energierekening omhoog

by admin
voorschot energierekening

Vanaf januari ervaren huishoudens in Nederland een stijging in hun voorschotbedragen, wat resulteert in een hogere energierekening. Netwerkkosten, energiebelasting en variabele energietarieven zijn duurder geworden, waardoor huishoudens gemiddeld €200 meer per jaar kwijt zijn. De meeste huishoudens betalen enkele tientjes per maand meer dan in 2023.

De variabele energietarieven overstijgen het prijsplafond, terwijl de tarieven van jaarcontracten juist dalen. Klanten met een variabel contract betalen meer dan €700 extra in vergelijking met klanten met een vast energiecontract. Directeur Dirk-Jan Wolfert van de Vastelastenbond benadrukt dat dit bedrag verder oploopt als men niet overstapt naar een vast energiecontract.

Voorschot energierekening – Overstappen loont

Wolfert vermoedt dat velen variabel blijven vanwege recente berichtgeving over de dalende gasprijzen. Hoewel de gasprijzen op de handelsmarkt (TTF) de afgelopen maanden met ruim 40% zijn gedaald, is dit nog niet terug te zien in de variabele tarieven. Daarom adviseert hij juist nu over te stappen.

Het duurt namelijk tot april voordat consumenten met een variabel tarief kunnen profiteren van de lagere gasprijzen, vanwege het inkoopbeleid van energieleveranciers. Wolfert benadrukt dat het verstandig is om nu te kiezen voor een energiecontract met vaste tarieven, zodat men direct kan profiteren van lage tarieven.

Energiearmoede voorkomen

Contracten met een langere looptijd integreren de lagere inkoopprijzen direct in het aanbod. Op dit moment zijn de tarieven laag en profiteren consumenten bovendien van concurrentie tussen leveranciers. Wolfert moedigt consumenten aan om nu in te stappen en een jaar lang te profiteren van lage tarieven.

Wanneer de inkoopprijzen stijgen, zullen de tarieven voor vaste contracten ook omhoog gaan. Volgens Wolfert is er geen beter moment om over te stappen naar een vast contract: “Huishoudens met een beperkt budget hebben baat bij zekerheid, omdat ze elk dubbeltje moeten omdraaien. Het niet in actie komen en vasthouden aan variabele tarieven kan leiden tot diepere energiearmoede, wat absoluut onwenselijk is. Een overstap is nu van essentieel belang,” aldus de directeur van de consumentenorganisatie.

Over de Vastelastenbond

Sinds 2004 helpt de Vastelastenbond consumenten hun vaste lasten te verlagen. Ervaren adviseurs van het bedrijf uit Eindhoven beheren de energiezaken voor duizenden klanten. Doordat klanten via een abonnementsvorm betalen, is de Vastelastenbond volledig onafhankelijk. Door klanten jaarlijks automatisch over te laten stappen naar het beste aanbod op de markt, wordt financieel voordeel behaald. Jaarlijks voert de Vastelastenbond ook onderzoek uit naar de solvabiliteit van energiebedrijven.

Bekijk ook de volgende persberichten