Vakantieboekingen Herstellen naar Pre-coronaniveau

by admin
vakantieboekingen

Na de Kerst zijn Nederlanders weer actief begonnen met het boeken van hun voorjaars-, mei- en zomervakanties, waarmee het aantal boekingen in de laatste week van december en de eerste week van januari met 3,1 procent is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Hiermee heeft de reisbranche het niveau van voor de coronacrisis bereikt, ondanks de gestegen prijzen voor bijna alle bestemmingen, behalve Egypte.

Volgens de Zoover Vakantiemonitor, gebaseerd op 30 miljoen jaarlijkse bezoekers, 3,9 miljoen reviews, een aanbod van 1 miljoen accommodaties en 12.000 pakketreizen, tonen de cijfers een nauwkeurig beeld van het zoek- en boekgedrag van de Nederlandse vakantieganger.

Traditioneel werden in de weken voor de Vakantiebeurs in de jaren tot en met 2019 veel vakanties geboekt. Dit patroon keerde terug in de beginmaanden van 2022 en 2023, en dit jaar werden tijdens de feestdagen opnieuw volop vakanties geboekt. Reinoud Koot, COO van Zoover, merkt op: “We zien dat de tendens van voor corona weer helemaal terug is. Gezinnen bespreken tijdens de kerst en Nieuwjaar waar ze heen willen en direct daarna vroegboeken ze hun zomervakantie. Dat was tot 2019 ook zo.”

Momenteel is een op de drie boekingen voor de meivakantie, een op de zeven voor de voorjaarsvakantie, en al een op de vijf voor de zomervakantie. Zoover verwacht dat in de komende weken het aantal boekingen voor de zomervakantie zal toenemen en het aantal boekingen voor de meivakantie zal overtreffen.

Spanje is momenteel de meest populaire vakantiebestemming, met ruim een op de drie Nederlanders die daar naartoe vliegen. Het aantal boekingen is ten opzichte van vorig jaar met 5,2 procent gestegen. Turkije (+4,7 procent) en Griekenland (+1,3 procent) volgen als tweede en derde, terwijl een op de acht voor Egypte (+2,3 procent) kiest. Volgens het zoekgedrag van Nederlanders blijft Frankrijk het populairste vakantieland, gevolgd door Spanje, Nederland, Italië en Griekenland.

Ondanks een gemiddelde prijsstijging van 12,3 procent in het afgelopen jaar, blijven Nederlanders hun vakanties boeken. De gemiddelde reissom steeg van 2181 naar 2275 euro, een groei van 4,3 procent ten opzichte van heel 2023. Koot merkt op: “Maar ondanks de prijsstijging blijven mensen boeken. Dat duidt erop dat ze die stijging accepteren.” Spanje en Turkije zitten dicht bij de gemiddelde reissom, maar Griekenland is 10 procent duurder. Opvallend is dat Egypte met een gemiddelde reissom van 1994 euro 12,35 procent goedkoper is geworden, mede door leegstaande hotels en last-minute boekingen na de oorlog tussen Israël en Hamas.

Bekijk ook de volgende persberichten