Miss Supermodel Worldwide Netherlands zet zich in voor sikkelcelziekte

by admin
sikkelcelziekte

De deelneemsters aan Miss Supermodel Worldwide Netherlands hebben het Sikkelcelfonds geselecteerd als hun liefdadigheidsdoel. In het kader van Miss Supermodel Worldwide 2024 worden de deelnemers aangemoedigd bewustwording te creëren rond sikkelcelziekte en fondsen te werven voor wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van deze ziekte. Dit engagement komt tot uiting in de “Miss Charity-ronde”, waarbij verschillende inzamelingsacties en opdrachten op sociale media worden uitgevoerd.

Sikkelcelziekte, te pijnlijk om te negeren

Sikkelcelziekte, een erfelijke bloedziekte die voornamelijk voorkomt bij zwarte mensen en mensen van kleur, blijft vaak onderbelicht. Miss Supermodel Worldwide Netherlands streeft ernaar deze ernstige aandoening meer bekendheid te geven. Leila Onyeagbako, nationaal directeur, benadrukt het belang van dit initiatief: “Als Afro-Nederlandse organisatie begrijpen wij de impact van sikkelcelziekte op mensenlevens. Hoewel we persoonlijk bekend zijn met individuen die aan deze ziekte lijden, realiseren we ons dat veel Nederlanders er weinig van afweten. Het is van essentieel belang dat onze Missen zich inzetten voor een betere wereld, waar elke ziekte aandacht en onderzoek verdient. Door het ondersteunen van het Sikkelcelfonds hopen wij bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek naar een effectievere behandeling en uiteindelijk genezing van sikkelcelziekte.”

Meer dan uiterlijke schoonheid

Miss Supermodel Worldwide Netherlands zet zich sinds 2015 in voor een inclusievere modellen- en missenwereld. De verkiezing gaat dan ook verder dan uiterlijke schoonheid. De focus ligt op de ontwikkeling van alle kandidaten, met workshops, fotoshoots en diverse uitdagingen om het beste uit henzelf te halen. De Missen ontvangen trainingen in catwalk-presentatie, PR, en personal branding van diverse partners.

Leila Onyeagbako legt uit: “Ons doel is een omgeving te creëren waarin de Missen zich veilig voelen om te leren over zichzelf en de wereld. We willen hen onverwachte lessen bijbrengen om hun kennis op diverse vlakken te verbreden. Recentelijk organiseerden we bijvoorbeeld een workshop over menstruatie, waarbij de partners van de kandidaten deelnamen om met een simulator te ervaren hoe menstruatieklachten aanvoelen. Als Miss ben je een voorbeeld, en daarom is het belangrijk dat onze kandidaten zich inzetten voor een betere wereld. Het ondersteunen van het Sikkelcelfonds biedt ons een waardevolle kans om een krachtige boodschap over te brengen die ons nauw aan het hart ligt.”

In actie voor de Miss Charity-titel

Tijdens de Miss Charity-ronde zullen de zes kandidaten van Miss Supermodel Worldwide Netherlands zich inzetten voor het verspreiden van kennis over sikkelcelziekte en het inzamelen van geld voor het Sikkelcelfonds. Via inzamelingsacties op de actiepagina van het fonds en promotie op hun eigen (sociale) kanalen hopen ze bewustwording te vergroten. De kandidaat die zich het meest inzet voor het goede doel wordt tijdens de finale bekroond tot Miss Charity.

De eindstrijd van Miss Supermodel Worldwide Netherlands vindt plaats op zaterdag 24 februari 2024 in Amsterdam. Meer informatie en tickets voor de finale zijn te vinden op https://www.msmwnl.com/. De winnares van Miss Supermodel Worldwide Netherlands zal Nederland vertegenwoordigen tijdens de internationale verkiezing in maart 2024 in New Delhi, India.

Wat is sikkelcelziekte?

Sikkelcelziekte veroorzaakt een onregelmatige vorm van rode bloedcellen, vergelijkbaar met een halve maan (sikkel) in plaats van een donut. Dit leidt tot verstopping van bloedvaatjes, wat resulteert in bloedarmoede, zuurstoftekort in weefsels, intense pijn en uiteindelijk schade aan organen zoals het hart, de nieren en de lever. Mensen met sikkelcelziekte ervaren levenslang ernstige vermoeidheid en frequente pijnaanvallen, wat vaak ziekenhuisopnames vereist. Tot op heden is de ziekte slechts in uitzonderlijke gevallen te genezen. In westerse landen sterven mensen met sikkelcelziekte gemiddeld 30 jaar eerder dan gezonde individuen. Ongeveer één op de zeven mensen van zwarte afkomst in Nederland is drager van het sikkelcelsyndroom, dat erfelijk is. Als beide ouders drager zijn, heeft elk kind een kans van 25% om sikkelcelziekte te ontwikkelen.

De Missen

De zes kandidaten voor Miss Supermodel Worldwide Netherlands 2024 zijn:

  • Aasiyah van Geenen (20) uit Bussum/Amsterdam Zuidoost
  • Kayleigh Raven (24) uit Ede
  • Mônica Fernandes de Freitas (21) uit Almere
  • Nicky Rietman (18) uit Gouda
  • Ryanne Bunicich (19) uit Ameland/Leusden
  • Sheraisa Winter (24) uit Almere

Over het Sikkelcelfonds

Het Sikkelcelfonds is in 2017 opgericht met als doel wetenschappelijk onderzoek naar sikkelcelziekte te financieren. Het fonds, met nijntje als ambassadeur, genereert aandacht voor deze erfelijke bloedziekte, waar wereldwijd jaarlijks 300.000 kinderen mee geboren worden. Zonder behandeling bereiken zij niet de leeftijd van 5 jaar. Het Sikkelcelfonds werft fondsen om baanbrekend onderzoek mogelijk te maken voor een betere behandeling en uiteindelijk

Bekijk ook de volgende persberichten